HALE TENGER
“Bir çeşit dilsizlik” / “A kind of dumbness”, 2019

Bronz, demir, yanık motor yağı / Bronze, iron, sump oil, 3 Edisyon / Edition of 3, 20x65x32 cm

Fotoğraf Kredisi/Photo Credit : Orhan Cem Çetin

Sanatçı ve Galeri Nev İstanbul izniyle / Courtesy of the artist and Galeri Nev İstanbul

 

TR

“Bir çeşit dilsizlik”, Edip Cansever’in “Rüzgarların Dinlendiği Yer” adlı şiirinin bir dizesinin etkisiyle sanatçının bir ifadeyi canlandırması olarak nitelendirilebilir. Bu eser doğadan, hatta Tenger’in evinin önündeki at kestanesi ağacından toplanmış kuru dal parçalarının birebir bronz döküme aktarılması (bu döküm tekniğinde doğrudan kalıba alınan dal parçaları yüksek ısıda yanarak yok olur, onlardan geriye kalan boşluğu ise akışkan haldeki bronz doldurur) ve kestane ağacının kendisine nazaran bu çok küçük ölçekli dal parçalarının bronz döküm kopyalarının yanık ya da taşlaşmış (petrified forest) bir orman gibi zifiri siyahlıktaki motor yağı içinden yükselmeleridir. Yanık, yani kullanılmış motor yağı, içerdiği kimyasallar yüzünden toksik özelliği iyice artmış bir atıktır artık. Bu yağ ile dolu dikdörtgen haznenin bir köşesinde kalakalmış bu küçük ve yanık/kuru orman geri dönüşü olmayan bir kayboluşun, bir nevi kaybedişin hikayesidir. Bu iş, tüm canlıların atıklarını içeren motor yağını malzeme olarak kullanması açısından da yaşam ve ölüm döngüsünün göstergesi olarak yorumlanabilir. Etrafında dolaşırken ışıkla birlikte eserdeki yağ ve bronz dalların renginin değişimi tıpkı doğadaki ışığın yansıması gibi, zamanın akışına ve yaşamsal döngüye dair bir illüzyon yaratır. Bir taraftan bakınca kıpkırmızı olan dallar, başka bir açıdan simsiyah, çok daha karanlık görünür. Her şeyi içine gömen bu bataklığın yüzeyi ise ne olursa olsun tertemiz, pürüzsüz kalmaya devam eder.

 

Biyografi

Hale Tenger (d.1960, İzmir), Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümü’nün ardından 1986 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Seramik Bölümü’nden mezun oldu ve yüksek lisansını 1988 yılında South Glamorgan Institute of Higher Education’da tamamladı. 2019’da 16. İstanbul Bienali’ne katılan Tenger’in 2018 yılında Dubai, Alserkal Avenue’da gerçekleşen kişisel sergisi, 2017’de davet edildiği 57. Venedik Bienali’nden sonra yurt dışında gerçekleşen en geniş kapsamlı projesi oldu. Tenger’in solo sergileri arasında Rizzuto Gallery (Palermo, 2018); Protocinema (New York, 2015); Galeri Nev İstanbul (İstanbul, 2013); Smithsonian Institute (Washington, 2011); Green Art Dubai (Dubai, 2011), Mannheimer Kunstverein (Mannheim, 2001); katıldığı grup sergileri ve bienaller arasında ise Centre Pompidou (Paris, 2016), Art Gallery of Western Australia (Perth, 2014), Arter (İstanbul, 2011), Boghassian Foundation (Brüksel, 2013), İstanbul Modern (İstanbul, 2013-2011), Martin-Gropius-Bau (Berlin, 2009), 22. São Paulo Bienali (São Paulo, 1994), Manifesta 1 (Rotterdam, 1996); 3. Gwangju Bienali (Gwangju, 2000), 2. Johannesburgh Bienali (Johannesburg, 1997) bulunuyor. 1986’da British Council Ödülü alan sanatçının davet aldığı misafir sanatçı programları arasında ise The Rockefeller Foundation, Bellagio Center (Bellagio, 2019), ArtPace (Teksas, 1997), New York State College of Ceramics at Alfred University (New York, 1994) yer alıyor. Eserleri Centre Pompidou, Art Gallery of Western Australia, İstanbul Modern, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı Koleksiyonu gibi birçok koleksiyonda yer alan Tenger, İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.

 

EN

Inspired by a line from Edip Cansever’s poem, “Where the Winds Rest”, “A Kind of Dumbness” can be described as the artist’s visual representation of an expression. The work is composed with the bronze casting of dry twigs gathered from the horse chestnut tree in front of Hale Tenger’s house (in this casting technique, branches are being directly moulded by burning at high temperatures, and the remaining space of the twigs are filled by the liquid bronze). These very small-scale branch fragments in comparison to the chestnut tree itself, rise through the sump oil like a burned or petrified forest. The burnt, in other words, used engine oil, becomes a waste with its increased toxic properties. Stuck in the corner of this rectangular chamber filled with oil, this vision of a burned / dry forest is a story of an irreversible disappearance, a story of loss. This work can be considered as a sign of the cycle of life and death by using sump oil as a material that contains the waste of all living things. The change in the colour of oil and bronze branches with the shifting light while wandering around the work creates an illusion of the flow of time and the vital cycle just like the reflection of light in nature. Branches that appear bright red when viewed from one side look much darker and pitch black from another. The surface of this swamp, which buries everything no matter what happens, always remains spotlessly clean and smooth. 

 

Biography

 

Hale Tenger (1960, Izmir), graduated from the Ceramics Department of Mimar Sinan Fine Arts University after a bachelor’s degree in Computer Programming at Boğaziçi University. In 1988, she completed her Master in Fine Arts at the South Glamorgan Institute of Higher Education. The artist who participated in the 16th Istanbul Biennial in 2019, held a solo show at Dubai, Alserkal Avenue in 2018, which was a significance international project after her participation in the 57th Venice Biennale in 2017. Tenger’s solo exhibitions include; Rizzuto Gallery (Palermo, 2018); Protocinema (New York, 2015); Galeri Nev İstanbul (Istanbul, 2013); Smithsonian Institute (Washington, 2011); Green Art Dubai (Dubai, 2011), Mannheimer Kunstverein (Mannheim, 2001). Group exhibitions and biennials include Centre Pompidou (Paris, 2016), Art Gallery of Western Australia (Perth, 2014), Arter (Istanbul, 2011), Boghassian Foundation (Brussels, 2013), Istanbul Modern (Istanbul, 2013-2011); Martin-Gropius-Bau (Berlin, 2009), 22nd São Paulo Biennial (São Paulo, 1994); Manifesta 1 (Rotterdam, 1996); 3rd Gwangju Biennial (Gwangju, 2000); 2nd Johannesburgh Biennial (Johannesburg, 1997). Receiving the British Council Award, Tenger has been invited to a number of artist residencies including The Rockefeller Foundation, Bellagio Center (Bellagio, 2019), ArtPace (Texas, 1997), New York State College of Ceramics at Alfred University (New York, 1994). The artist, whose works have been included in international collections such as Centre Pompidou, Art Gallery of Western Australia, Istanbul Modern, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Foundation Collection. Hale Tenger lives and works in Istanbul.