ILGIN SEYMEN
Denizle Gelen / Brought by the Sea

Video

Fotoğraf: Orhan Cem Çetin

TR

Temizlik hissi insana iyi gelir, mutlu hissettirir değil mi? Kendimi de bulaşıklarım ve çamaşırlarım gibi mis kokulu jellerle yıkadım. Köpükleriyle temizlendim. Bazen puf puf köpüklerin küvet ve lavabo deliğinden suyla beraber akıp gitmesini izledim, bazen de aceleyle arkama bakmadan dönüp işime gittim. Mevsimler geçti, seneler geçti, böyle büyüdüm. Sonra yine bir yaz geldi, tatile gittim. Kimsenin olmadığı bir koy bulup denizin keyfini çıkartmak için sahile indiğimde geride bıraktıklarımı çoktan unutmuştum. Bir baktım ki benim köpükler birikmiş denizden bana geri gelmiş. Sürpriz oldu. Ben siz gittiniz zannediyordum ya da zannetmek istemişim, böyle bir kavuşmayı beklemiyordum. Toplanıp gelirken deniz canlılarını da temizlemiş olduklarını düşünerek temizliğin her zaman mutlu etmediğini fark ettim.

 

Biyografi

1980 Istanbul doğumlu Ilgın Seymen, Marmara Üniversitesi Heykel bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini Fulbright bursu kazanarak San Francisco Sanat Akademisi Heykel bölümünde tamamladı. Sanatçı, ilk kişisel sergisi “Hiçbir Şey Kişisel Değil”i 2007’de, San Francisco Melting Point Gallery’de açtı. 2008 - 2010 yılları arası Borusan Contemporary’nin kurduğu ArtCenter/Istanbul atölye programına ve Garanti Platform Güncel Sanat Merkezi’nin düzenlediği Frankfurt AIR programına katıldı. Istanbul, San Francisco ve Londra’da açtığı beş solo serginin yanı sıra, uluslar arası sanatçılarla ortak çalıştaylara katılan Seymen’in çalışmaları NY, SF, Frankfurt, Berlin, Seul ve Istanbul’da sergilendi. 2011 - 2016 yılları arasında Art ON İstanbul tarafından temsil edilen sanatçının eserleri 2011 - 2015 Contemporary Istanbul sanat fuarlarında da izleyiciyle buluştu. Seymen çalışmalarını Istanbul’da bağımsız olarak sürdürmektedir. Kolaj, fotoğraf, heykel, yerleştirme gibi farklı medyumlarla çalışan Seymen’in araştırmaları günlük yaşamın analizini kapsamaktadır. Sıradan nesneleri araçsallaştırarak tüketim kültürünün, alışkanlıklar ve yaşam tarzlarının oluşumuna ve çevre üzerindeki etkilerine eleştirellikle yaklaşmaya teşvik eder. Sanatçının işleri algılanan dünya ile bilimsel gerçeklik arasındaki boşluğu görünür kılma eğilimindedir.

 

EN

Being clean makes you feel good about yourself, it makes you happy, right? Just like my dishes and my laundry, I washed myself with foaming fragrant gels. Sometimes I watched foamy bubbles running down the drain along with water, and sometimes I ran to work in a hurry without looking back. Seasons passed, years passed, I grew up. Then another summer came, I went on a vacation. When I was taking a stroll by the shore for finding a deserted cove to enjoy the sea all by myself, I had already forgotten what I left behind. Suddenly I saw all my foams coming accumulated back to me brought by the sea. What a surprise! I thought you were gone or I wanted to think so, I did not expect such a reunion. Considering that they also cleaned up all the living of the sea along the way back, I realized that cleanliness does not always make me happy.

 

Biography

Ilgın Seymen was born in Istanbul in 1980, studied Sculpture at the Marmara University. Receiving Fulbright Scholarship for graduate degree, she completed her MFA on Sculpture at the Academy of Art University in San Francisco. Artist had her first solo exhibition “Nothing Personal” at the Melting Point Gallery, San Francisco in 2007. Between 2008 - 2010 she attended ArtCenter Istanbul studio program founded by Borusan Contemporary, and Frankfurt AIR program. Seymen had five solo shows in Istanbul, San Francisco and in London and participated in collaborative workshop projects with international artists. Her works are exhibited in NY, SF, Frankfurt, Berlin,

Seoul, and in Istanbul. The artist has been represented by Art ON Istanbul between 2011 – 2016. Her works met the audience at the 2011 – 2015 Contemporary Istanbul Art Fairs. Seymen continues her work independently in Istanbul. While producing in various mediums, such as collage, photography, sculpture and installations, her research engages in the analysis of everyday life. She utilizes common objects, stimulating critical approaches about the effects of consumer culture on the formation of habituations and life styles, and on the environment. Her works tend to visualize the gap between the perceived world and the scientific reality.